Kender du det at blive vurderet?

Vurderet som et stykke kød, der enten vurderes for tykt, for tyndt, for lille, for stor, for høj, for lav…

Vores skønhedsidealer er på afveje. Kvinder er særligt ramte. Piger ned til 8 år er optagede af rynker og af at holde sig ung og køber hudplejeprodukter, der sikrer glat, blød hud. Selv helt unge kvinder føler et behov for at skulle “forskønne” deres udseende med botox og fillers og har ubevægelig og mere og mere upersonlige ansigtstræk. Modne kvinder tør ikke ligne deres alder, men skal forblive 35-årige resten af deres liv med stivnede smil og plastikkroppe.

Det er tankevækkende mekanismer, der er i spil i dette felt. Det er tankevækkende, hvad vi udsætter kvinder for at skulle leve op til, og hvad vi som kvinder tillader at ske. Det værste er, at det afholder kvinder fra at være alt det, de kan være, når deres fokus hele tiden skal være på deres ydre.

Det er et kæmpe sår og årsagen til så meget mindreværd i kvinder. Det værste er, at vi konkurrerer med hinanden. Udstiller hinanden. Peger fingre og ruller øjne. Fordi vi på ingen måde har trænet og styrket vores sjæl og indre i samme udstrækning som vores ydre.

Er anerkendelse kun noget, vi skal søge på vores udseende og bestemte “regler” – ophøjet af medierne – for, hvad femininitet og skønhed er?

Herunder at forstå det feminine portrætteret som det evigt ungdommelige, lillepige-agtige med særlige mål for størrelsen på talje, barm, baller, læber, øjenbryn og -vipper?

Kunne det tænkes, at det feminine er blevet misforstået og omsat til noget, som det dybest set ikke er gennem nedtoning af dets essens til en udgave, som fængsler det feminine i en udgave, som ikke truer status quo og patriarkiet?

Altsammen fordi det giver det feminine mundkurv på ved på fineste ubemærkede vis at begrænse og reducere hende til noget overfladisk, harmløst og substansløst, som bruger al sin livskraft og -energi på at jagte det at forfine sit eget spejlbillede?

Det starter med selvkærlighed. Lad os sammen gå på opdagelse i, hvordan du som pige/kvinde kan elske dig selv for den, du er – indeni og udenpå.